Opførelse af stort plastsorteringsanlæg i Esbjerg for Resource Denmark (joint venture mellem norske Quantafuel og franske Eurazeo) med en totalkapacitet på 160.000 tons om året. Efterfølgende skal dele af den sorterede plast benyttes i et kemisk genanvendelsesanlæg på matriklen, så vi langt om længe får vendt den negative udvikling, der indebærer, at plastaffald i Danmark enten sendes udenlands eller sendes til forbrænding.
Esbjerg er valgt på baggrund af sin optimale placering i forhold til den logistiske udfordring, der ligger i at modtage affald fra alle dele af landet. Der er gode import- og eksportmuligheder samt højtkvalificerede medarbejdere. Der har også været en god dialog med kommunen, som har tilrettelagt og tidligt set potentialet i dette projekt.
Behovet for sådanne faciliteter i Danmark har været stort. Der er et veludbygget fjernvarmenet og energiproduktion baseret på forbrænding af affald og ikke mindst plast, som har en meget høj brændværdi. Quantafuels egen teknologi ses som supplement for at nå ambitionen om et reduceret CO2-udslip og øget genbrug af materialer. Der er også fra 2020 indført væsentlige ændringer i affaldsdirektivet for at tilnærme sig EUs mål om en 50% genanvendelsesgrad af plastaffald inden 2025, hvor niveauet i Danmark nu kun ligger på 15-20%. Anlægget bliver en væsentlig bidragsyder til at nå målsætningen om en genanvendelsesgrad på 50%. Anlægget bliver en central hjørnesten for dansk sortering og genanvendelse af plastaffald og vil sætte standarden for lignende projekter fremover.
Plast sorteres i monofraktioner og overskydende fraktioner videresendes i den eksisterende mekaniske genanvendelsesindustri. Dette vil resultere i op mod 75% genanvendelse af de 160.000 tons plastaffald, som anlægget har kapacitet til at modtage, når det er i drift.