Nye teglskulpturer på RUC forener kunst og godt håndværk

30 / maj / 2022

Den internationalt anerkendte kunstnergruppe SUPERFLEX har sammen med KWY. Studio udviklet otte unikke teglskulpturer på RUC, der sætter spot på klimaudfordringerne samtidig med, at de skaber et rum til fordybelse. Foruden de stærke kreative kræfter er skulpturerne blevet realiseret af en række dygtige murere og projektledere fra JORTON, der har sørget for, at værkerne vil stå oprejst i mange generationer.

JORTONs team poserer stolt foran en af de nye teglskulpturer.

JORTONs team poserer stolt foran hovedværket blandt RUC’s nye teglskulpturer.

’Interspecies Campus’ er navnet på et nyt kunstværk på Roskilde Universitet, der forbinder kunst, arkitektur og gammelt håndværk. Selve værket består af otte skulpturer, som er bygget op af såkaldte ”superbricks”, som SUPERFLEX har udviklet i samarbejdet med Petersen Tegl. Stenene er håndlavede, lyserøde, buede og er lavet af sand og ler, hvilket giver dem en helt unik og nærmest porøs kvalitet.

Tanken bag værkerne er, at de er et symbol på fremtidens klimaudfordringer. De er derfor designet til at være et attraktivt hjem for alger og fisk, der trives i og tiltrækkes af den lyserøde farve. Skulpturen er derfor skabt til de stigende vandstande, og gør vi intet ved fremtidens klimaudfordringer, vil havets dyr overtage værket.

Men hvad end fremtiden byder, vil værkerne lige her og nu byde de studerende indenfor, eller give dem en velfortjent hvileplads, hvor man kan fundere og lade tankerne flyde. De er nemlig designet, så ikke alene fisk, men også studerende kan bevæge sig ind og ud af de enkelte skulpturer, mens andre fungerer som bænke, der er placeret i naturskønne omgivelser.

SUPERFLEX, der er den kreative motor i projektet, blev tildelt opgaven som led i et udbud igangsat af Bygningsstyrelsen, som også tildelte midlerne til kunstværket.

I bedømmelsen deltog repræsentanter under Statens Kunstfonds kunstkonsulentordning og fra Museet for Samtidskunst i Roskilde, Bygningsstyrelsen samt medarbejdere og studerende fra Roskilde Universitet.

En kontrakt indgås med værkerne

Når man træder ind i en af de otte værker, indgår man en kontrakt, der er skåret (bogstaveligt talt) i sten. Kontrakten, der er udformet i samarbejde med forsker og jurist Katarina Hovden, gælder for alle arter, men i særdeleshed mennesket. Den kræver, at man ved indtrædelse i værkerne skal:

– … slow down and listen to All Species. They must learn from all Species. They must live in caring relationships with All Species, as a part of an expanded collective.

Fakta om kunstnergruppen, SUPERFLEX

  • SUPERFLEX modtog Kronprinseparrets Kulturpris i efteråret 2021. Kunstnergruppen har igennem flere årtier sat emner som bæredygtighed, andre arters liv og klimaforandringer på dagsordenen via gruppens kunst.
  • Et af kunstnergruppens seneste projekter er SuperRev. Her arbejder SUPERFLEX sammen med forskellige partnere om at udvikle en plan, der skal hjælpe med at genoprette 55 km2 stenrev ud for den danske kyst.
  • I 2021, under FN’s 76. generalforsamling, blev SUPERFLEX’ filmværk Vertical Migration projiceret på den ikoniske FN-bygning i New York.