JORTON skal bygge nyt og renovere på Motalavej

09 / feb / 2024

Der har længe ligget en plan for revitaliseringen af BoligKorsørs afdeling 15, 21 og 35 på Motalavej. Men nu er der udvalgt en entreprenør, og det bliver JORTON som skal løfte opgaven. De sidste papirer blev underskrevet straks efter byrådets godkendelse af projektet og dermed kan byggeriet endelig sættes i gang.

Afdelingen kommer til at indgå i en omfattende infrastrukturplan og herudover en fysisk helhedsplan, der vil give nyt liv til hele området. Det vil bl.a. indebære en nedrivning af 164 boliger, hvor der i stedet skal bygges 28 rækkehuse og 146 tilgængelighedsboliger. Hertil skal 116 boliger totalrenoveres og flere af dem sammenlægges.

Afdelingerne på Motalavej har gennem de seneste mange år været gennem diverse fysiske helhedsplaner, der alle har haft det formål at gøre området mere attraktivt. Som følge af områdets karakterisering som udsat boligområde, og samtidig placering på omdannelseslisten, er der udarbejdet en udviklingsplan, med det konkrete formål at ændre beboersammensætningen. Det skal ske gennem renovering af alle lejemål og samtidig med en lovbestemt reducering af antallet af lejemål.

Anders Anthoni er formand for BoligKorsør og udtaler i sammenhæng med de iværksatte aktiviteter:

– Jeg er sikker på at de nu iværksatte renoveringstiltag vil gøre det endnu mere attraktivt at bo i området. Det skyldes både den store opbakning planerne har fået fra lejernes side og kvaliteten i de planlagte renoveringer.

– Det betyder nemlig at det ikke bare er en ordinær boligrenovering vi er ude i. Udtjente boliger rives ned, gamle facader gentænkes og det samme gælder alle udearealer. Hertil opfører vi helt nye rækkehuse og tilgængelighedsboliger, herunder et seniroboligfællesskab, så vi får mere diversitet i beboersammensætningen, forklarer Anders og fortsætter:

– Infrastrukturplanen indebærer at vi får skabt nogle unikke udearealer, som kan besøges af alle i nærområdet. Vi håber derfor på at trække mere liv til og samtidig vise alle kvaliteterne frem. Vi hævet ambitionsniveauet og efter mange store renoveringssager i vores boligafdelinger, er vi blevet mange erfaringer rigere. Vi føler derfor vi godt forberedt, selvom der er tale om en både tidsmæssig og økonomisk ambitiøs plan.

Beboere trækker i arbejdstøjet
Med så stor en renovering har det også været centralt for Boligkorsør at lytte til alle beboernes behov, ønsker og bekymringer:

– Der har været mange møder med beboerne for at nå i mål med nogle løsninger, der kan gøre alle tilfredse. Vi har også arbejdet for at der på byggepladsen skal være mulighed for lærlinge- og praktikpladser til nogle af områdets beboere og det har JORTON heldigvis været positivt stemte overfor. Det er et vigtigt led i det at skabe et socialt bæredygtigt boligområde, hvor vi også har draget gavn af assistance fra Trine Blicher Folmer fra Getto, siger Anders.

Historisk sag for både boligorganisation og entreprenør
Det er på mange parametre en historisk byggesag for BoligKorsør, da man arbejder med en samlet anlægssum på over 500 mio. dkk. Det betyder også, at det med en lille margin, er totalentreprenøren JORTONs største sag i nyere tid:

– Det er en af vores absolut største sager i firmaets historie, men renoveringer af boligforeninger er en af vores spidskompetencer. Vi har sidste år afleveret en stor renoveringssag i Kalundborg og mange fra dette team kommer med over på Motalavej. Vores rådgiver AI Arkitekter og Ingeniører har vi også samarbejdet med på Kalundborg og de har før arbejdet sammen med BoligKorsør og kender området godt. Det giver en stor tryghed at de er med ombord. Samtidig kører vores midtjyske kollegaer en stor renoveringssag, der også har mange lighedspunkter med sagen på Motalavej, både i forhold til byggesum og kompleksitet. Disse erfaringer tager vi med os til Korsør, fortæller Kenneth Johansen, der er regionsleder for JORTONs sjællandske kontor. Han fortsætter:

– Sagens størrelse betyder, at man ikke kan overlade noget til tilfældighederne. Vi har derfor haft en lang og god dialog med BoligKorsør for at skabe rammerne for et godt projekt. Der har været en god indbyrdes forståelse fra alle parter omkring ambitionsniveauet og forventningerne til projektet, heriblandt en god dialog med beboerne. Når man arbejder for en almen boligorganisation, skal man være opmærksom på at beboerne i sidste ende er vores bygherre og det er vores pligt at tage hånd om dem og deres behov under byggeriet. De folk vi har på sagen, er foruden at være dygtige håndværkere, udvalgt fordi de sætter en ære i den gode beboerkontakt. De er klar over at vi er gæster i deres hjem og vi skal opføre os derefter.

– Vi har gode forhåbninger for samarbejdet med både JORTON og Slagelse Kommune. Samarbejdet og gode relationer er så utroligt vigtigt i sager som disse. Samtidig skal der lyde en stor ros til Friis Andersen Arkitekter, for at have sat stregerne til at fantastisk flot projekt. Det bliver ikke alene gode boliger, men også smukke boliger. Alt i alt afventer vi nogle flotte nye boliger og attraktive udeområde, der kommer beboerne og hele byen til gode, afslutter Anders Anthoni.

JORTON starter stor byggesag i Korsør