JORTON skal bygge Danmarks nationalstadion for roning, kano og kajak
Nu er kontrakten om opførelsen af Danmarks Rostadion, underskrevet mellem Fonden Danmarks Rostadion, Gladsaxe Kommune og JORTON. Dermed kan arbejdet gå i gang med at skabe en rostadion i verdensklasse.
Danmark er en nation, hvor vandet er allestedsværende. Det er i vores blod, og også derfor vi producerer roere i verdensklasse. Men det er ikke nok at have det i blodet, der skal ordentlige træningsfaciliter til, samt et samlingspunkt hvor alle kan samles om sporten, hvad end det er et lokalt klubstævne eller et verdensmesterskab.
Sådan et sted får vi nu endeligt i form af Danmarks helt nye Rostadion, et anlæg der både skal bruges til træning og til afvikling af lokale, nationale og internationale regattaer inden for roning, kano og kajak. Anlægget bliver også et hovedcenter for eliteudøvere under Team Danmark.
Gladsaxe Kommune, Københavns Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune og Team Danmark er gået sammen om at udvikle Danmarks Rostadion, så det lever op til standarden for en international træningsfacilitet for kaproning. Det kræver en udvidelse af robaneområdet og en opgradering af de sportslige og rekreative faciliteter ved Bagsværd Sø.
”Et projekt med mange interessenter”
Fra JORTONs side ser man frem til, efter en god forudgående dialog, at kunne gå i gang med at skabe det nye Rostadion:
– Vi ser frem til endnu en god aftale, hvor samarbejdet med bygherrerne bliver det centrale omdrejningspunkt for sagens udvikling og gennemførelse. Det er en opgave som har mange interessenter, der vil følge byggeriet med stor ildhu. Vi er naturligvis vores ansvar bevidst i den her sag, da den kan ende med at få stor betydning for danske idrætsscene, fortæller Lars Bjørn Knudsen, afdelingschef for JORTONs Region Øst.
AART Architects har sammen med Elkiær + Ebbesskov Arkitekter, LIW Planning og Viggo Madsen Rådgivende Ingeniører, tegnet det nye stadion.
Et stadium med mange funktioner
For at gøre anlægget egnet til internationale regattaer skal robanerne forlænges og forskydes, så der bliver mere plads til sejlads uden for banerne i start- og målområdet. Forlængelsen af robanerne kræver terrænregulering i form af afgravning af jord i såvel start som målområde. På udvalgte steder rundt om Bagsværd Sø opføres rekreative opholds- og træningselementer samt bygværker til brug for både idrætsudøvere og friluftsbrugere.
En væsentlig del af projektet Danmarks Rostadion er opførslen af det nye Rocenter, som erstatter det eksisterende udtjente rocenter. Rocentret bliver et nyt samlings-sted ved søens bred, der i skala og materialitet føjer sig til naboerne og områdets historiske villaer.
Mellem rocentret og tribunen i søens vestlige ende opføres et multifunktionelt trailcenter, som erstatning for det eksisterende toilethus. Trailcenteret fungerer som samlingssted for områdets brugere og indeholder udover toiletfaciliteter, lockers, natur- og aktivitetsinfo, et overdækket mødested og en vaskeplads til mountainbikes.
I søens vestlige ende etableres et nyt dommertårn og et mere landskabeligt tribuneanlæg, som erstatning for de udtjente og ufleksible faciliteter, der i dag findes på stedet. Det nye tribunelandskab.