JORTON bruger fæhår ved kirkerenovering

25 / nov / 2022

Bangbostrand kirke i Frederikshavn Sogn er ved at få en grundig tagrenovering. Kirken, der er mere end 100 år gammel, er tidligere blevet renoveret i 1952 og 1985. Så det var på høje tid den fine kirke igen fik en kærlig hånd. Murerentreprisen gik derfor til JORTONs dygtige murere, der gennem efteråret og vinteren, har kælet for det gamle kirketag.

– Vi blev budt ind til opgaven som underentreprenør af hovedentreprenøren Arne Andersen Vrå. Hertil har vi haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Hjørring Stilladsudlejning, BS Tag & Facade og ikke mindst rådgiveren Arkitektfirmaet Bundgaard MAA, der er utroligt kompetente indenfor kirkerenoveringer, fortæller Jacob Hardahl-Kristensen, der er serviceformand i JORTONs Hjørring-afdeling. Han uddyber:

– Det her er en helt speciel opgave, man kun støder på få gange i sit liv. Denne sag har krævet, at vi er gået 100 år tilbage i murerens bagkatalog. For kirkens udtryk skulle naturligvis bevares, hvilket krævede gamle håndværksdyder. Understrygningen af tegltagsbelægninger er f.eks. udført med kalkmørtel og fæhår.

Men hvad i alverden er fæhår?
– Man skulle tro at det var en uheldig frisure og vi har da også snakket om på pladsen, at vi skulle ud og finde et fæ, vi kunne købe hår af. Men Fæhår er rensede hår fra kreaturer. Hårene anvendes til at røre i mørtelblandinger ved fugning omkring døre og vinduer eller understrygning af tagsten. Når vi blander Fæhår i mørtel styrkes den, så der dannes et stærkt net af fæhår, der fungerer som armering. Det var almindelig skik før i tiden, men i dag er det sjældent man støder på det, siger Jacob og afslutter:

– Det har været spændende at hoppe tilbage i tiden og genopdage gamle håndværkstraditioner. Samtidig er arbejdet også foregået i luksuriøse omgivelser. Hele taget har været dækket af under arbejdet, så vi har kunnet komme tørskoede hjem fra arbejde alle dage. Det er jo en sjældenhed i byggebranchen på denne tid af året.