Grøn innovation drevet af medarbejderne

03 / sep / 2021

Der bliver arbejdet benhårdt i byggebranchen for at skabe nye og bæredygtige løsninger, så vi på sigt får et byggeri i balance.

Men hvis man tror at de gode tiltag altid kommer oppe fra og siver ned gennem organisationerne i byggeriet… Ja, så kan man godt tro om igen.

John Svenningsen fra JORTONS Broafdeling, har nemlig lavet et lille, men uhyre effektivt tiltag, til at spare vand på byggepladsen i Stilling:

– Vi har pillet et stykke af tagudløbet på skurvognen af og ført en stor slange ned til en opsat tank. Herfra kan vi samle regnvandet og bruge det i skurvognen, siger John Svenningsen.

Kan dække otte mands vandforbrug
Med otte mand i en skurvogn vil både toiletbesøg og de mange daglige håndvaske, også resultere i et højt vandforbrug:

– Alle toiletskyld og håndvaske, kan nu udføres med regnvand, hvis altså vejrguderne tillader det. Her på det seneste har vi kunnet klare os udelukkende med regnvand. Så der kommer da noget godt ud af det danske sommervejr, siger John Svenningsen og afslutter:

– Det tog kun en halv time at sætte op. Og foruden de bæredygtige perspektiver, er der jo også penge at spare. Er vi på en plads uden let adgang til vand, skal vi bestille en opfyldning af vandtankene. Så der er mange fordele at hente.

Mangel på vand: En global udfordring
I Danmark er vi privilegerede hvad angår rent og lettilgængeligt drikkevand. Vi har endda formået at sænke vores vandforbrug drastisk siden 70’erne (Kilde: Bolius). Men globalt set, er manglen på rent drikkevand, en af de største udfordringer kloden kommer til at stå overfor. Derfor er det stadig vigtigt at vi i Danmark bruger vores vandressourcer med omtanke. Og på sigt er der et stort eksportpotentiale i forhold til drikkevand (Kilde: Uddannelses og Forskningsministeriet).