Færdigudlært? Det skal da fejres!

27 / okt / 2019

Byggebranchen tørster efter ny arbejdskraft, og selvom der er et utal af spændende karrieremuligheder indenfor byggeriet, vælger mange unge at tage en gymnasial uddannelse.

Derfor er der så meget desto større grund til at fejre det, når de unge mennesker ikke alene vælger en erhvervsfaglig uddannelse, men også gennemfører den. Så da en stor håndfuld unge mennesker fra JORTON, med den faglige værktøjskasse i orden, blev færdigudlærte, valgte man at fejre det med en tale fra JORTONs administrerende direktør Allan Harbo, gaveoverrækkelser og en god morgenmad.

Allan startede ud med at byde de unge mennesker velkomne ind i de faglærtes rækker. Han udtrykte stor glæde over, at de hver især havde valgt et godt håndværk, men også at de havde tilvalgt JORTON som virksomhed. Virksomheden har længe sat fokus på at give de unge mennesker fra erhvervsuddannelserne et godt og lærerigt møde med byggebranchen, og det vil JORTON fortsat gøre.

Til trods for at de nyligt udlærte håndværkere er unge, mangler de ikke erfaring. Flere af dem sagde, at de hos JORTON havde oplevet at være blevet taget ind i teamet som ligeværdige, og at de derfor også havde fået krævende og udfordrende opgaver. Det var noget, de kunne mærke at kammeraterne fra erhvervsskolerne savnede.

Læs også: Spektakulært teglstensbyggeri i vejle er nomineret til international arkitekturpris

Stolte og ansvarsbevidste murere
Murerne Martin Christensen, Thomas Andersen og Mike Johannes Eriksen, fra JORTONS Region Syd, var alle glade for at have fået lov til at prøve kræfter med nogle fantastiske mureprojekter, som de altid vil huske:

– Det har været fedt at være med på nogle unikke projekter og få så meget ansvar. Det er lærerigt, og man føler virkelig, at man har været medvirkende til at bygge noget stort, fortæller Martin, der sammen med sine kammerater fra afdelingen snart skal i gang med endnu et vildt projekt i form af Terrassehuset i Billund, der er tegnet af BIG.

– Ja Fjordenhuset var fedt. Man fik lov at bruge alt det, man har lært fra skolen.

– Det er sjovt at være med på et projekt, hvor man efter mange år vil kunne stå og sige: Det har jeg sgu været med til at bygge. Det er fedt at kunne være stolt af sit håndværk, fortæller Mike.

Fælles for de tre murere er også. at de har valgt murerfaget, fordi de havde lyst til at skabe noget nyt med hænderne:

– Jeg har altid holdt af at bygge og jeg blev fanget af murerfaget fra første dag på grundforløbet. Desværre er murerfaget stadig hårdt, og jeg tror med tiden, at jeg må søge ind og blive bygningskonstruktør, for at skåne kroppen. Men det gør jo ikke noget at få nogle flere bygningskonstruktører ud på byggepladserne, som rent faktisk har en håndværksfaglig baggrund.

– Jeg har nok fået murerfaget ind med modermælken. Min storebror er murer, og lige siden jeg var lille, har jeg været med ham ude på pladserne. Det bedste ved murerfaget er, at man får lov at være kreativ og skabe noget unikt fra bunden, ligesom med Fjordenhus.

Også Jacob Graversen, der er udlært i JORTONS Region Midt, har været tilfreds med det ansvar han har fået i sin tid hos JORTON:

– Jeg har fået lov at udvikle mig fagligt, og har fået mere ansvar og flere opgaver, efterhånden som jeg har lært nye ting, fortæller Jacob.

Jacobs vej ind i murerfaget startede med. at han var under uddannelse som brandmand. På skolen prøvede han kræfter med nogle mureropgaver, og det gjorde, at han herigennem fik øjnene op for murerfaget:

– Jeg blev så interesseret i murerfaget, at jeg skiftede retning efter min brandmandsuddannelse, og har ikke fortrudt det siden. Jeg er glad for mit fag, og jeg er glad for at være hos JORTON, siger den nu færdigudlærte murer og brandmand.

Læs også: JORTON skal opføre nyt og spændende boligbyggeri i hjertet af Billund

”Det er fedt at se noget skyde op af ingenting”
Også JORTONS to nye bygningsstruktører har været glade for en god tid med spændende opgaver.
Michael Lund Mackenhauer, der er en del af JORTONS Broafdeling, har været glad for sin tid her, og han har ikke fortrudt sin tid hos JORTONS jægerkorps af natteravne:

– Jeg har skulle stå op klokken 03 om morgenen for at nå hen til projekterne. Herefter har vi jo nogle gange 11 timers vagter for at kunne nå vores deadlines. Det kan være hårdt, men det har været det hele værd, hvilket jo også er grunden til, at jeg fortsætter hos JORTON. Og de hårde perioder efterfølges jo altid af nogle, hvor tempoet sænkes lidt. Det er fedt at komme ud på en bar mark og herefter se noget skyde op af ingenting, det gør, at man bliver glad for at komme på arbejde.

Chris Rasmussen fra Aalborg er især glad for den variation, der har været i arbejdet samt et godt fokus på arbejdsmiljø:

– Det har været skønt at få varierede opgaver og arbejde på spændende betonsager. Jeg har blandt andet været med til at lave havvindmøllefundamenter, hvilket er noget af det sjoveste, jeg har prøvet. Jeg har også følt, at arbejdsmiljøet er blevet vægtet rigtigt højt, hvilket især skyldes vores arbejdsmiljøkoordinator Ingerid Jovall Rødtnes, hende er der sgu ikke nogen, der løber om hjørner med, griner Chris.

Læs også: Tonstung bro mellem Hedehusene og Nærheden løftes elegant på plads

Arbejde med plads til familien
Sidst, men ikke mindst, blev JORTONS kontorelev Thi Nguyn også færdigudlært, og hun glæder sig også til at fortsætte hos JORTON Region Midt:

– Da jeg startede hos JORTON kendte jeg ikke rigtigt til dem eller byggebranchen. Men man er jo kommet efter det, griner hun og fortsætter:

– Nu bliver jeg helt stolt, når jeg kører forbi et byggeri, som vi står bag og også mine børn siger: ”Se mor, det har I bygget”.

Thi har tidligere været selvstændig restauratør og har med tre børn været vandt til at arbejde i døgndrift. SÅ selvom det går hurtigt hos JORTON, er det ikke noget, som kan stresse Thi:

– Jeg føler, det er et skønt arbejde, hvor man får mange forskellige opgaver og frihed under ansvar. Men man har stadig tid til familien, og det værdsætter jeg virkeligt.