Et besøg på en af Danmarks Vildeste arbejdspladser
– Vi har siden 2004 arbejdet for Storebæltsbroen på betonsiden. Det er en meget spændende arbejdsplads, hvor arbejdet enten foregår fra kote 0 til kote 252 meter (En kote er højden for et bestemt terrænpunkt) eller under havet i tunnelen. Lige nu er vi på betoneftergåelse af pylonerne på broens udvendige side, der sidst blev gjort i 2010 og 2011. Arbejdet foregår fra en skyclimber, hvor de tre modeller vi bruger, alle er 70 cm. i bredden, men henholdsvis tre, seks og ni meter lange. Vi har sammen med Jon, der er ansvarlig for skyclimberne, monteret fire stålwirer i kote 255 meter, to som løftewirer og to som sikkerhedswirer. Wirerne går helt ned til vognbanen, hvor vi anhugger skyclimberen og derfra kan hejse os ned til vandet i kote 0 eller op til kote ca. 252 meter, fortæller Knud Erik Kidmose, fra JORTONS broafdeling, og fortsætter:
– Når man arbejder på en bro som denne, er man meget afhængig af vejret, ikke mindst vindforholdene. Der er to billeder, hvor det første er fra en klar dag oppe under tværbjælken. Det næste er fra en morgen kl. ca. 4.20, hvor der var overskyet. Det er en udsigt og en byggeplads, som er i en liga for sig. Og man må til tider væbne sig med tålmodighed når vejret ikke arter sig.
Læs mere om JORTONS broarbejde: Tonstung bro mellem Hedehusene og Nærheden løftes elegant på plads
Man skal passe på hinanden
Hvad er noget af det vigtigste når man arbejder på en byggesag som Storebæltsbroen:
– Jeg ER meget afhængig af ”betoner”, der ikke har højdeskræk og kan tisse på kommando. For når man starter i kote 65 på vognbanen, ved man ikke hvornår man er ved midterbjælken og hvor man kan lade vandet. Jeg er også afhængig af at være omgivet af mennesker, der har en forståelse for, at sikkerhed altid skal komme i første række. Jeg har i mine 16 år på Storebæltsbroen været nødt til at italesætte personer som ikke havde forståelsen for sikkerhed. Det er bar en streng nødvendighed og det er vores fælles ansvar at sørge for at sikkerheden aldrig bliver nedprioriteret. Heldigvis har vi et team og en organisation bag os, der ved at vores øverste prioritet er at passe godt på hinanden. Det tror jeg også resulterer i et bedre byggeri, afslutter Knud Erik Kidmose.