DEN GODE HÅNDVÆRKER SKAL KUNNE TÆNKE SELVSTÆNDIGT
Hvad kendetegner en god håndværker? Falder man i snak med JORTONS murermester Henrik Wisborg, kan man finde svaret i hans oplevelser i Tyskland efter murens fald. Her tog han, som så mange andre danske håndværkere, ned for at hjælpe til under det enorme byggeboom, der dominerede det genforenede Tyskland i 90’erne.
Men hvordan var det at arbejde som dansk håndværker i Tyskland? Tyskerne er jo verdenskendte for deres effektivitet og høje arbejdsmoral, men spørger man Henrik Wisborg stod det ikke helt sådan til i realiteten:
– Ja tyskerne var ærligt talt ikke så effektive som jeg selv gik rundt og troede. På byggepladserne kunne man se, at en dansk håndværker arbejdede lige så hurtigt som to til tre tyske håndværkere. Det skyldes ikke nødvendigvis at de var dårligere håndværkere end os. Men jeg tror, at vi generelt arbejder mere selvstændigt og har en bredere håndværksfaglig viden. Vi kunne derfor udføre flere opgaver uden at være nødsaget til at søge assistance, fortæller han.
Den gode håndværker kan derfor, ud fra Henriks oplevelser, beskrives som en, der kan arbejde selvstændigt og har en stor værktøjskasse af faglig viden.
En JORTON-veteran
Henrik arbejdede tre år i Tyskland og var efterfølgende selvstændig, hvor han blev hyret ind til mange af JORTONS større projekter, indtil han i 2001 endelig blev fastansat. Året efter blev han formand.
Siden da har han været en central del af JORTONS aalborgensiske afdeling, og en vigtig brik i den enorme udvikling, som afdelingen har gennemgået:
– Vores omsætning er jo tidoblet siden jeg startede, og vi råder nu over rigtig mange kompetencer her i huset. Det er nok en af de ting jeg syntes har været mest spændende i min tid hos JORTON: At se afdelingen udvikle sig og vokse som den har her, samt være en aktiv del af de spændende opgaver, der ligger til grund for den vækst og det gode ry vi har fået etableret.
Man skal rystes sammen
Spørger man Henrik, om der er noget han i disse år er særligt stolt over, falder svaret prompte:
– Som formand og murermester har jeg fået etableret et team af nogle rigtigt dygtige medarbejdere, hvoraf mange har været med os i mange år. Det skaber simpelthen bare nogle rigtigt gode resultater, som vi alle kan være stolte af. Vi gør også meget ud af at lave noget socialt sammen efter arbejde, så vi kan blive rystet lidt sammen. Det kan være vi tager ud og bowler, spiser noget mad sammen eller noget helt tredje. Har man det godt socialt, ja så arbejder man også bedre sammen på byggepladsen. Der kan jo være travlt og det kan måske virke skræmmende for en helt ny lærling eller elev at komme ud på en stor opgave, hvor man pludseligt skal have mange bolde i luften på en gang. Derfor skal man have nogle sjove aktiviteter, som man kan se frem til, der ikke lige har med det gængse arbejde at gøre. Bundlinjer og deadlines betyder bestemt ikke at vi ikke skal passe ordentligt på vores medarbejdere. Nye som gamle.
Hold den gode kurs
I forhold til JORTONS fremtidsudsigter i Nordjylland, er Henrik optimistisk og han mener at man blot bør holde den gode kurs:
– Jeg håber og tror, at vi fortsat vil kunne fastholde vores gode ry og holde gang i hjulene. Derved kan vi også holde fast i vores dygtige medarbejdere, der gør det muligt for os i fællesskab at videreudvikle afdelingens kompetencer. Ja og uden at afsløre for meget, så venter der store nye projekter lige om hjørnet, der involverer en masse murerarbejde, hvilket jo glæder en gammel murersvend som jeg selv, afslutter Henrik.