Bygningerne er en del af vores fortælling

14 / sep / 2018

Det er ikke så mange år siden, at når man sagde JORTON, fløj tankerne geografisk hen på Jylland og Fyn. Men gennem den seneste tid er JORTON blevet en vigtig aktør på den sjællandske byggescene, hvilket især kan ses i København. Det skyldes blandt andet afdelingschefen Lars Bjørn Knudsen og hans mange initiativrige medarbejdere, der sammen har sat sig for at tage hånd om nogle af de mest udfordrende opgaver hovedstaden har at byde på – af den simple grund at de ikke kan lade være.

Er det en god idé at byde ind på Danmarks mest avancerede renoveringsopgave? En opgave hvor alt mandskab og materiel skal sejles ud til en ø, der er fredet i en sådan grad, at der ikke skal meget mere til end lyden af en boremaskine før der kommer en reprimande fra kulturstyrelsen. Spørger man Lars Bjørn Knudsen, afdelingschef i JORTONS region øst, så er svaret entydigt ja.

Renoveringen af netop Middelgrundsfortet i København er en sag, der tydeligt viser hvilken tilgang man har til byggeriet hos JORTONS østlige afdeling. Desto større en udfordring, desto større er chancen for at Lars Bjørn Knudsen sætter sit team på sagen:

– Vi tager ikke en hvilken som helst opgave. En byggesag skal kræve noget af vores kompetencer, før vi føler at det er passende at træde ind. Vi vil skabe monumenter der står lang tid efter, vi selv er væk. Det er også derfor vi har taget en sag som renoveringen af Middelgrundsfortet, for det er en opgave, som vi stolt kan se tilbage på, ligesom det er tilfældet med istandsættelsen af Østre Gasværk. Begge er ikoniske bygninger, hvor bygherren og selve opgaven kræver, at alle vores kompetencer kommer i spil. Det er lige præcist sådanne opgaver der får en til at se frem til en ny arbejdsdag, fortæller Lars Bjørn Knudsen, og fortsætter:

– Bygninger er jo mere end bare masser af sten, stål og beton. De er en del af vores identitet og fortæller om hvem vi er, hvem vi har været og hvem vi vil være. Det skal vi som entreprenør have for øje, hvad end vi bygger nyt eller renoverer. For hvert eneste projekt, vi arbejder på, er en del af en større fortælling, som består længe efter vi selv er væk.

Et stærkt team
Men når man sætter sig som mål at kaste sig ud i hovedstadens komplicerede byggesager, så kræver det naturligvis, at man har de helt rigtige medarbejdere. Derfor har Lars Bjørn Knudsen sammensat et stærkt hold, der kan være med til at ruste JORTON til fremtidens udfordringer:

– Byggebranchen udvikler sig hurtigt, og det gør kravene til entreprenøren også. Derfor indhentede vi nye skarpe kompetencer ind i firmaet for godt et år siden. Her har især de to herrer Esben Pilegaard og Kenneth Johansen være vigtige for organisationen. Esben Pilegaard er projekterings- og tilbudsleder og har et meget unikt overblik over de helt store byggeprocesser, foruden en stor passion for det bæredygtige og cirkulære byggeri. Esben er DGNB konsulent og vil sidde for bordenden ved kommende byggerier der skal DGNB certificeres. Område- og projektchefen Kenneth Johansen fungerer som min wingman ude i marken. Jeg er måske god til at udstikke nogle visioner og kridte banen op, men det er Kenneth Johansen der sørger for at opgaverne bliver eksekveret i samarbejde med bygherrer, egenproduktion og øvrige samarbejdspartnere.

Dette team har allerede sat vind i sejlene hos JORTONS østlige region, men sådanne kompetencer kommer heller ikke af sig selv:

– Nu kommer vi tilbage til det med de spændende og komplicerede byggesager. Vil du have så dygtige folk ind i din organisation, så kræver det at man har nogle opgaver, hvor de kan udfolde og udvikle sig, hvilket jo ikke er let når man ser på den erfaring, de har med sig i bagagen. Men nu hvor vi alle er samlet, så er vi klar til fremtidens udfordringer, forklarer Lars Bjørn Knudsen.

– Men vi har generelt haft et solidt fundament af gode medarbejdere, der over en bred kam har et fælles karaktertræk: De tager alle sammen fat, hvad end de er bygningskonstruktører, murere, ingeniører eller praktikanter. Er der et problem på byggepladsen, jamen så tager de simpelthen bare fat i det og løser det, og de er ikke bange for at tænke ud af boksen, når de gør det. Man kan jo ikke være en god entreprenør uden at være entreprenant, griner Lars Bjørn Knudsen.

”Vi skal alle spille sammen”
Foruden arbejdet på et unikt militærhistorisk fortidsminde og en elsket kulturinstitution, er JORTON også i fuld gang med at bygge boliger i hovedstadens trendy Nordhavnskvarter, hvor en ny bydel med luksuriøse boliger er skudt op.

– Det er jo en fantastisk opgave at blive en del af et helt nyt bykvarter, som arkitektonisk har rigtigt mange kvaliteter. Her arbejder vi konkret med lejligheder, der har en kvadratmeterpris på mellem 50- og 80.000 kr. Så der er bare ikke råd til fejltagelser. Både bygherren og slutbrugeren har enormt store krav til at alt udføres med sikker sans for den gode kvalitet, og netop sådan nogle opgaver kræver, at alle fra projektchefen til den udførende håndværker kan sit kram, siger Lars Bjørn Knudsen og fortsætter:

– Foruden et godt team kræver sådanne byggesager, at vi er åbne og ærlige, som er en dyd der altid har kendetegnet JORTON. Vi skal kigge vores samarbejdspartnere i øjnene og afstemme hinandens forventninger og visioner, for ellers når vi aldrig i mål. På byggesager som disse går det ikke, at man arbejder imod hinanden eller kun fokuserer på sin egen banehalvdel. Vi er alle en del af det samme hold, og vi skal alle spille sammen, ellers udvikler vi os ikke i branchen.

”Vi er godt klædt på”
– Som jeg nævnte tidligere, er bygninger jo mere end bare sten, stål og beton. De fortæller en historie om os og er en del af vores identitet. Hvor Middelgrundsfortet og Østre Gasværk fortæller en historie om hvem vi engang var, ja så kommer bygningerne i Nordhavn til at fortælle en historie om hvem vi er i dag, og hvem vi stræber efter at være. Så man kan roligt sige at JORTON er med til at bevare den københavnske historie, såvel som vi er med til at skabe den. Det er naturligvis et stort ansvar, men et ansvar som vi er godt klædt på til at håndtere, afslutter Lars Bjørn Knudsen.