Boliger med murerarbejde i særklasse

04 / dec / 2018

Den gamle togfabrik Scandia skal have nyt liv. Den store grund, bedre kendt som Sporbyen, skal forvandles til en hel ny bydel, der sætter prikken over i’et på den store vækst, Randers Kommune gennem de seneste år har oplevet. Som startskuddet på det store projekt er JORTON gået i gang med at opføre det 8.100 kvadratmeter store ”Parkkvarteret” med 73 lejligheder fordelt over fire lejligheds- og en rækkehusblokke.

Det er ikke hver dag, at en stor by som Randers får mulighed for at udvikle en helt ny bydel. Men det er nu tilfældet med Sporbyen.

Området er interessant, fordi et urbant miljø og grønne omgivelser flyder sammen, samtidigt med at man arbejder indenfor rammerne af et gammelt industriområde. Det giver stedet en helt særlig sjæl, som arkitekterne har arbejdet hårdt for at bevare sammen med historien om det industrielle Danmark.

Nu er det første spadestik taget af Randers Kommunes borgmester Torben Hansen, og projektet er derved skudt godt i gang. Men selvom det første spadestik først lige er taget, har JORTON dog været i gang i længere tid:

– Det hele startede med en miljøsanering, der jo altid er spændende, for man ved jo ikke, hvad der kan dukke op. Det er jo en gammel industrigrund fra en tid, hvor man ikke altid gik lige højt op i hvilken kemi og materialer, der blev benyttet. Men i dette tilfælde gik det smertefrit, fortæller Claus Halkjær, der er JORTONS projektleder på den store byggeopgave.

– Herefter har vi udført en pilotering, da boligerne skal placeres på en blød jordbund. Men nu er der gjort klar til, at vi kan lave fundamenterne til det hus, der skal rejses midt i januar, uddyber Claus Halkjær.

Murværk i særklasse

Hvor det nye byggeri for alvor kommer til at skille sig ud, er ved det fine murværk. Med sine farver og detaljegrad vil det spille sammen med de eksisterende bygninger, der er blevet lavet i en tid, hvor noget så simpelt som et industrikompleks, blev bygget med sans for æstetik og detaljer. Og når man får sådan en opgave, stiller det naturligvis store krav til murerne:

– Murværket er i dette tilfælde en svær, men god opgave. Så det kræver altså nogle dygtige håndværkere, der virkelig går op i deres arbejde, hvilket vi jo heldigvis har masser af, smiler Claus Halkjær og fortsætter:

– Vi arbejder her med tilbagetrukne kopper, der giver et helt unikt mønster. Hertil er der tilbagetrukne friser og andre fine detaljer. Ja hvis man kan lide murværk af høj kvalitet, så bliver det her helt sikkert noget, man skal opleve.

Men kvaliteten stopper ikke ved facaderne. Også indvendigt har man med et hus at gøre, der er båret frem af flotte detaljer:

– Det bliver nogle rigtigt lækre lejligheder med gulvvarme, nedhængte lofter med akustikfelter og meget andet. Køberne har også mulighed for selv at få indflydelse på lejlighederne, da de blandt andet kan vælge et eksklusivt plankegulv og køkkenelementer, inden de flytter ind. Samtidigt er lejlighedernes placering nok den bedste i Sporbyen, da den ligger tættest på Randers centrum.

Komplekse opgaver og stramme tidsplaner

Men selvom der er tale om et stort og komplekst projekt, så er der en stram tidsplan:

– projektet er delt op i to faser, hvor fase to først går i gang, når et passende antal boliger er blevet afsat. Men første fase skal være færdig allerede i 2019, så vi får travlt. Vi skal nå at lave 21 boliger på 11-12 måneder, så der er ikke plads til fejl. Men det er jo den generelle tendens i byggebranchen: Byggeriet bliver mere komplekst og tidsplanen strammere, siger Claus Halkjær.

Men han er stadig optimistisk:

– Vi har de rigtige folk på sagen, og vi har jo før arbejdet sammen med både rådgiverne og arkitekterne, så vi kender hinanden godt og har rigtig mange gode erfaringer med i bagagen, blandt andet fra Tradium College. Så jeg er fortrøstningsfuld, og er overbevist om at vi sammen vil få skabt nogle super gode boliger til Sporbyens kommende indbyggere.